Organisatie Inrichting

Hiërarchie? Wij harken liever de hele organisatie aan

Wanneer je boven een gemiddelde organisatie zweeft, lijkt de structuur op een Hollands landschap. Geometrische velden die strakker begrensd zijn dan de schilderijen van Piet Mondriaan. In een tijd van digitalisering is dat niet het beste model. ‘Maar welk model dan wel?’, horen wij je afvragen. Geen idee.

Het goede nieuws; bij Bunchmark zoeken we graag antwoord op die vraag. En daar zijn we goed in. Want welke structuur het beste bij jouw organisatie past, is afhankelijk van onder andere jouw groeifase, ambities en organisatiedoelstellingen.

‘Wat werkt voor jouw organisatie? Durf te proberen, leren en aan te passen. Begin klein en zie het niet als definitief eindpunt.’

Marja Willemsen

Bunchmark 

Wij geloven niet in hiërarchische harken. Bedrijven die alles opknippen in aparte disciplines en kolommen, creëren een organisatie waarin zij medewerkers ver weg houden van waar het om gaat, namelijk de klant. ​​En ja, wij zien hier en daar heus wel succesvolle voorbeelden van holacracy en zelfsturing. Maar of dat in alle organisaties even effectief is? En hoe het dan wel moet? Dat is voor elke organisatie anders.

Organisatie Inrichting; modellen die werken

Wat werkt voor jouw organisatie? Daar komen we samen achter. Leren door te doen. Scale-ups kunnen zich bijvoorbeeld fluïde organiseren, voor andere organisaties zoeken we naar eigenaarschap voor medewerkers op een andere manier. Doen wat bij jouw organisatiefase past. Zoeken naar een balans tussen vrijheid en richtlijnen, tussen behoefte aan flexibiliteit en grip. Waar het wat ons betreft veel meer om gaat, is het verbinden van medewerkers met organisatiedoelstellingen en zaken expliciet maken zodat het voor iedereen helder is wat er te doen staat.

Corporate Rebels

Veel inspiratie en inzichten over organisatie inrichting hebben wij opgedaan bij Corporate Rebels. Een bedrijf ontstaan uit een blog van twee mannen met een missie; make work more fun.

En dat doen ze! Ondertussen een serieus bedrijf met eigen boek, workshops, lezingen en Acadamy. Vaak met een humor, en altijd raak en verfrissend. Marja volgde vorig jaar de opleiding ‘Understanding and designing progressive organizational structures’ aan hun Corporate Rebels Academy. Lees hier wat ze daar van vond.

Nieuwsgierig? Bezoek hun website.

Onze aanpak in vier tips

 • Organisatie ontwerp
  Bepaal vanuit de ambitie en de strategie de ontwerpprincipes voor een passend organisatiemodel.
 • Betrek je medewerkers

  Welk probleem ervaren zij? En waarom niet meteen ook je klanten betrekken? Zij hebben helder zicht op welke probleem er moet worden opgelost. En zo creëer je draagkracht.

 • Integrale gedachte
  Denk niet alleen ‘hard’; the soft stuff is always harder than the hard stuff.
  Richt de organisatie in met een integrale blik. Wij zijn fan van de systemische blik en besteden graag evenveel aandacht aan de bovenstroom (structuur en processen) als aan de onderstroom (de impliciete boodschap en cultuur).

 • Heb lef
  Durf te proberen, te leren en aan te passen. Dat zijn scale up vibes!
  Begin klein en zie het niet als definitief eindpunt. Onderuitgaan is menselijk, leren we het meest van.

klanten

Zo deden we dat bij

Organisatie inrichting
Organisatie inrichting