Performance Development

Van beoordelen naar ontwikkelen

Managers zijn gemiddeld 200 uur per jaar bezig met het nauwkeurig, achteraf beoordelen van prestaties van hun teamleden. Behoorlijk tijdrovend dus. Vaak ook frustrerend voor manager en werknemer, want hoe combineer je de rol van beoordelende manager en ontwikkelingsgerichte coach in één gesprek? Verwarrend, en niet effectief. Niet gek dat steeds meer bedrijven de focus verleggen van achteraf beoordelen van prestaties naar het bespreken van ontwikkeling. Vooruitkijken dus. En dan loont!

‘ Stem je cyclus af op wat jouw medewerkers belangrijk vinden en op de ambities van je organisatie.’

Natasja Grimbergen

Bunchmark 

Performance Development, duur woord?

Nee. Een goede Performance Development strategie draagt bij aan de betrokkenheid van je medewerkers. Een groter gevoel van toegevoegde waarde vergroot de drive om het bedrijf succesvol te laten zijn. Bovendien kijk je waar de winst te behalen valt, wat er te ontwikkelen valt. En je weet wat ze zeggen ‘success equals money’ of was het nou success equals happiness?

Bij Performance Development stimuleer je ontwikkeling en prestaties van medewerkers en bespreek je doelstellingen. Het gaat dus over de organisatie wendbaar inrichten en het organiseren van werk. Bunchmark helpt je bij het inrichten van een zogenaamde ‘Performance Development Cyclus’. We doen dat altijd op basis van wat er al is en kijkend naar de doelstellingen die jouw organisatie heeft met het (opnieuw) inrichten van de cyclus.

Bunchmark’s ingrediënten voor succes

Het goede nieuws is; er is niets per definitie fout of goed. Wel zijn er een aantal ingrediënten waar wij fan van zijn en die vaak aan de basis staan voor een succesvolle uitkomst:

 • Luister! Stem je Performance Development Cyclus af op wat jouw medewerkers belangrijk vinden en op de ambities van je organisatie.
 • Investeer in de vaardigheden van je medewerkers en managers om goede invulling te geven aan de gesprekken en ontwikkeling. Focus daarbij vooral niet alleen op de vaardigheden van managers.
 • Belonen loskoppelen van prestatie. Hierdoor krijg je in het gesprek meer ruimte voor ontwikkeling en willen leren in plaats van terugkijken en ‘verantwoorden’. Durf jij het aan om belonen op een andere manier in te richten?
 • Eenvoudig en afgestemd op doel. Laat proces en tool niet een doel op zich worden.

Onze aanpak

Wij werken altijd aan de hand van de volgende stappen bij het aanpakken van jouw Performance Development proces:

 • Touchdown
  Eerst kijken wat er ligt. Welk probleem wil je oplossen? Wat past er bij jouw organisatie en bij jouw mensen? We halen zoveel mogelijk informatie op in de organisatie en bouwen graag voort op het mooie dat er al is. Wat wil je optimaliseren?
  Bijvoorbeeld: van focus op bedrijfsdoelen naar focus op persoonlijke ontwikkeling. Of van gesprekken een keer per jaar naar continue dialoog. 
 • Create
  Vanuit de beweging die we hebben gedefinieerd stellen we een aantal praktische scenario’s op voor een nieuwe cyclus. Samen maken we een keuze en werken we het definitieve nieuwe Performance Development proces verder uit.  Hierbij kun je denken aan; de stappen in het proces, de ondersteunende materialen en interventies om het uit te rollen.
 • Implement
  Een plan is pas geslaagd als het in praktijk werkt, van het papier af dus! Wij trainen, brengen de juiste tooling in, maken mooie materialen, coachen en implementeren zodat jullie zelfstandig verder kunnen.
Klanten

Zo deden we dat bij

performance development
performance development