Functiehuis & Beloning

Om te beginnen; wat is een functiehuis?

Een prettig huis is vaak een opgeruimd huis, zonder onnodige ballast. Met labels op de bakjes in de vriezer en kledingkasten waarin de T-shirts bij de T-shirts liggen. Bovendien is het niet te klein, maar je kunt er ook niet verdwalen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor je functiehuis; liever een fris Tiny House dan een log gevaarte waarin niemand zich meer thuis voelt.

‘Bunchmark gooit graag heilige huizen omver; dus voor ons geen grote en logge functiehuizen maar liever een Tiny House.’

Irene Oerlemans

Bunchmark 

De blauwdruk van jouw organisatie

Onder een functiehuis (ook wel job matrix) verstaan wij de structuur van je organisatie: de clustering van je rollen enerzijds en indeling daarvan in zwaarte anderzijds. Die zwaarte bepalen we vooral aan de hand van de complexiteit van het werk. Een functiehuis waarborgt de onderlinge samenhang en ‘equity’. Het geeft weer hoe de baan van sales manager zich verhoudt ten opzichte van de baan van de controller. En dat binnen de context van jouw bedrijf.

Bovendien vormt het de basis voor veel people onderwerpen, zoals het ontwerpen van salarisschalen en andere reward-componenten. En het geeft je medewerkers een helder inzicht in loopbaanpaden en duidelijkheid wat er binnen hun rol van ze wordt verwacht (en wat niet).

Tiny Houses

Een goed functiehuis vereenvoudigt people processen binnen je bedrijf. Het geeft een duidelijke taal aan, bijvoorbeeld, het wervingsproces. Bij het vaststellen van het wervingsprofiel maak je zo eenvoudig duidelijk wat deze open positie echt te doen heeft, op welk level de rol wordt ingeschaald en wat dat mag kosten.

Evaluatiegesprekken en coaching gesprekken gaan vaak beter omdat een functiehuis een helder overzicht geeft van taken en verantwoordelijkheden aan lijnmanagers en medewerkers. Een prettig handvat voor een goed gesprek.

Betaal ik het juiste salaris?

Hoe bepaal jij het salaris van jouw werknemers en wat betaalt de concurrent eigenlijk?
Werknemers eerlijk belonen en heldere perspectieven bieden begint bij een goed functiehuis. Dat vormt de basis voor een eerlijke benchmark en gelijkwaardige beloning.
We bepalen salarisschalen, gebaseerd op de juiste benchmark, zodat je een fair salaris betaalt in jouw markt. We adviseren hoe je beloning meer voorspelbaar maakt voor medewerkers. Zodat ze weten hoe het salaris met hun verantwoordelijkheden en de jaren ervaring meebeweegt.

Bunchmark pakt vragen over het juiste salaris lekker breed aan, we kijken hierbij niet alleen naar beloning, maar ook naar andere vormen van van waardering en erkenning.

Onze aanpak

Het ontwikkelen van een functiehuis doen we vaak en graag aan de hand van de STYR-methode. Wij vinden dat een model passend bij groeibedrijven: het is een hybride vorm van functiewaardering waarbij zowel de functie als de mens centraal staat. En dat past bij bedrijven in groei waar het nu eenmaal voorkomt dat je op het ene moment een factuur betaalt en het volgende moment met externe financiers onderhandelingen voert. STYR is eenvoudig te leren en bij groei ben je zelf in staat nieuwe rollen toe te voegen aan je functiehuis.

 • Touchdown
  Wij kijken eerst naar de informatie die er al ligt. Zijn er functiebeschrijvingen of wervingsprofielen, dan nemen we die als uitgangspunt. Vaak aangevuld met gesprekken met medewerkers zodat we begrijpen welke problemen zij dagelijks oplossen.
 • Create
  Samen bouwen we het huis door het clusteren van de rollen. 
  Daarna kalibreren we met het leiderschapsteam of het projectteam. Dit vormt een perfecte basis voor het ontwikkelen van salarisschalen voor de verschillende levels en het bepalen van het salarisgroeibeleid. Een uitgebreide stap, waarbij we bepalen wat in jouw sector voor jouw bedrijf gangbaar en haalbaar is. Tijdens dit traject leren we je de ‘taal’ van de STYR methode. Zo kun je, wanneer wij weg zijn, zelf nieuwe rollen toevoegen.
 • Implement
  Tenslotte helpen we je bij de implementatie (als nodig): bijvoorbeeld door communicatie aan het team via workshops of het maken van communicatie materialen.

Wij zijn gecertificeerd partners om de STYR-methode toe te passen. Meer weten, bezoek hun website.

Klanten

Zo deden we dat bij

Functiehuis & Beloning
Funchtiehuis & Beloning