De managersrol; hoe pak je hem?

De managersrol; hoe pak je hem?

over LEIDERSCHAP

Als leider draag je drie petten; namelijk die van leider, coach én manager. Hoe pak je die laatste? 

Stel je voor: een team zonder duidelijke richting, waar medewerkers niet precies weten wat er van hen verwacht wordt. Terwijl de eigenaar of lead toch denkt dat hij of zij heel duidelijk is over de koers. Opmerkingen als; ‘ik begrijp niet dat ze geen verantwoordelijkheid pakken’, of ‘Ik heb toch zo duidelijk gezegd dat ik dat belangrijk vind’, horen wij regelmatig.

De vrijheid om zelf keuzes te maken is er zeker in deze organisaties, maar zonder duidelijke kaders en verwachtingen ontstaat er al snel onzekerheid. Zeggen: ‘pak verantwoordelijkheid’ is niet concreet genoeg.

Dit scenario zien we vaak wanneer leidinggevenden hun rol als manager te weinig aandacht geven. Terwijl dat juist de basis vormt voor voorspelbaarheid, duidelijkheid en veiligheid. Graag wil ik laten zien waarom de managersrol essentieel is, en hoe hij zorgt voor stabiliteit, waardoor medewerkers kunnen floreren.

Als Bunchmark werken we vanuit Secure Base Leadership. Deze denkwijze stelt dat je als manager niet één, maar drie rollen te vervullen hebt. Namelijk die van leider, coach en manager. Een goede leider inspireert en motiveert, maar een effectieve manager zorgt ervoor dat die energie in de juiste richting wordt geleid. Door als leider de managersrol goed te vervullen, creëer je een veilige, duidelijke werkomgeving waarin medewerkers met vertrouwen kunnen werken. Deze duidelijkheid biedt de vrijheid die nodig is voor innovatie, groei en een sterk team.

Laten we eerst nog even kort stilstaan bij de drie rollen die je als leider te vervullen hebt:

  • Leider (Share): Leiders inspireren en motiveren anderen. Ze zijn de visiehouders en bepalen de lange termijn richting voor de organisatie en communiceren hierover. Ze creëren een positieve cultuur en werken aan betrokkenheid. Leiders brengen visie en richting, ze stimuleren ambitie en geven een gevoel van betekenis aan het werk.
  • Coach (Care): Een coach is gericht op het ondersteunen, begeleiden en ontwikkelen van individuen of teams. Ze helpen anderen hun potentieel te benutten, doelen te bereiken en competenties te ontwikkelen. Coaches luisteren actief, stellen vragen, geven feedback en bieden begeleiding om prestaties te verbeteren. Een coach luistert naar een medewerker die vastloopt en stelt vragen als “Wat heb je nodig om dit succesvol aan te pakken?” Ze moedigen aan, geven feedback en ondersteunen de groei van de medewerker.
  • Manager (Dare): De manager daarentegen is de architect van de werkvloer. Ze zorgen voor structuur, planning en duidelijke kaders. Waar gaan we starten? Hoeveel tijd hebben we? Wat zijn de verwachte resultaten? Ze bieden houvast door regels en richtlijnen op te stellen. Een manager verdeelt het werk binnen een teamproject, maakt deadlines en checkt of iedereen op schema ligt. Zo weten medewerkers wat er van hen wordt verwacht en waar ze terecht kunnen met vragen.

Vrijheid in Structuur: waarom de Managersrol vrijheid mogelijk maakt

Er heerst vaak een misverstand dat vrijheid en verantwoordelijkheid alleen kunnen bloeien zonder regels. Maar vrijheid zonder grenzen kan juist zorgen voor onzekerheid. Als manager geef je kaders aan waarbinnen medewerkers kunnen bewegen, experimenteren en beslissingen nemen. Juist door deze grenzen ontstaat er rust en duidelijkheid, zodat iedereen weet wat zijn of haar speelveld is.

Denk aan een escape room. Zonder regels en kaders zou het chaotisch zijn, maar de puzzels en uitdagingen vormen een duidelijk speelveld. Binnen die ruimte kunnen mensen hun creativiteit en probleemoplossend vermogen kwijt. Een manager zet een “escape room” voor zijn team op: hij definieert de doelen en laat het team vrij om de beste manier te vinden om die doelen te bereiken.

Duidelijkheid als Basis voor Veiligheid en Vertrouwen

Duidelijkheid en voorspelbaarheid zorgen voor een gevoel van veiligheid. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Wanneer een manager een plan opstelt en concrete doelen deelt, kunnen teamleden zich hieraan vasthouden. Dit voorkomt niet alleen stress en onzekerheid, maar bouwt ook vertrouwen op binnen het team.

Voorbeeld: Een manager die regelmatig check-ins organiseert om voortgang te bespreken, laat zien dat ze betrokken zijn en er altijd een duidelijk moment is om vragen te stellen. Teamleden weten dat ze niet aan hun lot zijn overgelaten.

De Managersrol in Actie: praktische tips

  • Wees een wegwijzer: Net zoals een wegwijzer op een kruispunt, wijst de manager medewerkers de weg. Geef concrete instructies over wat er moet gebeuren en waarom dit belangrijk is.
  • Stel ‘speelregels’ in: Vrijheid is geweldig, maar geef medewerkers richtlijnen zodat ze weten binnen welke kaders ze kunnen werken.
  • Bied houvast en wees consistent: Zorg dat je verwachtingen duidelijk zijn, en blijf hier consequent in. Herhaal doelen en kaders in teammeetings en bij projectstarts.
  • Geef ruimte voor vragen: Niet iedereen durft te vragen om verduidelijking. Moedig teamleden aan om vragen te stellen door bijvoorbeeld de wekelijkse check-in te starten met de vraag: welke vraag of onduidelijkheid ben je deze week tegengekomen?

De Stille Held van Leiderschap

Een goede leider en coach inspireren en motiveren, maar een goede manager maakt het mogelijk dat deze energie in de juiste banen wordt geleid. Door als leider de managersrol goed te vervullen, creëer je een omgeving waarin medewerkers zich veilig en ondersteund voelen, weten wat er van hen verwacht wordt, en met vertrouwen hun werk kunnen doen. Want uiteindelijk is het de duidelijkheid van de manager die vrijheid mogelijk maakt, en die vrijheid leidt tot innovatie, groei en een sterk, samenhangend team.

Bunchmark First Time Manager Track

Ben jij nieuw in een leidinggevende rol en weet je nog niet precies wat er van je verwacht wordt? Of heb je weinig voorbeelden om je heen en geen in-company opleiding? Of ben je als organisatie juist opzoek naar een training voor jouw nieuwe managers? Dan is ons First Time Manager Track precies iets voor jou. Samen met een groep mensen, in dezelfde positie als jij, leer je jouw leidinggevende rol vorm te geven en een werkomgeving te creëren waar iedereen kan shinen. Met ruimte om je eigen identiteit te behouden zodat we ons samen kunnen ontwikkelen tot een nieuwe generatie managers. En dat is goed nieuws voor jouw toekomst én voor die van jouw organisatie.

In januari 2025 beginnen we met een nieuwe lichting First Time Managers en we hebben nog enkele plekken beschikbaar. Meer informatie vind je op de website.

NVP; doe er iets mee!

NVP; doe er iets mee!

over NVP

Waar blijft de stroom aanmeldingen voor deze toffe vereniging?

Iedereen vindt HR cruciaal (das logisch). Met hoog verzuim in veel sectoren, krapte op de arbeidsmarkt (die nooit meer ophoudt), de snelle opkomst van AI en het groeiende belang van sterk leiderschap speelt HR een sleutelrol in het vormgeven van de toekomst van werk. We hebben bovendien te maken met steeds veranderende wetgeving en de sociale context die veel van bedrijven vraagt. HR is dé plek waar dit samenkomt. En waar komen HR professionals samen? Bij beroepsvereniging NVP. Of niet?

NVP & Bunchmark

Als HR professional ken jij NVP (dé beroepsvereniging voor het HR vak) ongetwijfeld. Maar de hamvraag; ben je ook lid?

Ik, Irene, ben sinds 3 jaar voorzitter van NVP en daar ben ik trots op. Samen met een bestuur van acht leden stuur ik deze ledenvereniging aan. Dat betekent minimaal één dag per week het bijwonen van evenementen om leden te ontmoeten, organiseren van kennisbijeenkomsten, de missie van NVP uitdragen, de pers te woord staan over de trends in People & Culture, overleggen met beslissers in Den Haag over nieuwe ontwikkelingen in de wet en ons vak.

In onze HR rollen hebben we up-to-date kennis van wetgeving nodig en nieuwe wetenschappelijke inzichten en trends, best practices en ontwikkelingen. Dat vraagt om goede vertegenwoordiging. En dat is waar NVP voor staat. Bovendien, mijn lidmaatschap brengt mij persoonlijk veel: ik leer volop. En toch en toch… de vraag die mij bezighoudt: waar blijft de stroom aanmeldingen voor deze toffe vereniging?

Onbekend en onbemind

In mijn Bunchmark adviespraktijk kom ik ze veel tegen: de HR Manager van een kleine organisatie die te maken heeft met alle vragen en uitdagingen van ons brede vak – en er alleen voor staat. ‘Word lid van NVP!’, wil ik dan altijd roepen (en dat doe ik dan vaak ook). De investering is laag (lidmaatschap kost je 260 euro per jaar) en daar krijg je echt veel voor terug; congressen, bijeenkomsten en toegang tot een gigantische hoeveelheid kennis over alles wat met HR te maken heeft. Ieder bedrijf of leidinggevende wil dit toch voor haar HR managers betalen?

Toch moeten we de hand in eigen boezem steken. Dat de stroom aanmeldingen uitblijft ligt natuurlijk niet aan deze HR-managers, leidinggevende of organisaties, maar aan ons als vereniging.  Veel HR pro’s kennen de voordelen van NVP niet. Toch is het is een beroepsvereniging die al decennia bestaat. In 1961 in het leven geroepen om ons People & Culture vakgebied zichtbaar te maken. Schattingen geven aan dat in Nederland 75.000 HR professionals werkzaam zijn. NVP heeft op dit moment 1200 leden – dat is slechts 1,6%. Overigens bereiken we wel meer Nederlandse professionals via onze linkedIn community, want die telt gelukkig vele duizenden volgers meer.

Ik vraag me af waarom het voor artsen, accountants of coaches zo logisch is hun weg vinden naar een beroepsvereniging waar kennis en standaarden centraal staan. En dit voor de People & Culture-professionals zo anders is. Ook in het buitenland zijn veel collega verenigingen groot en impactvol. We kennen een aantal redenen en daar wordt dagelijks hard aan gewerkt. Wat er nodig is om dit significant te keren – dat houdt ons al een tijd bezig.

 Weg met het ouderwetse imago

Hoe ga je van stoffig naar hip? Wat kan een beroepsvereniging als NVP doen om de beweging te maken naar een club waar je bij wil horen? Omdat je werkgever je dat adviseert, of omdat al jouw collega’s ook lid zijn. Een Tik-Tok account, misschien een nieuw jasje? In hoeverre heb je eigenlijk invloed op zoiets? 

Heb jij ideeën, ervaringen of vragen? Deel ze gerust hieronder of neem contact op met mij via irene@bunchmark.com.

Samen houden we het vak sterk en zichtbaar.