Hoe een personeelshandboek je visitekaartje wordt!

Als je Bergler googelt is de eerste zin die je leest: ‘no-nonsense full-service ICT-dienstverlening’. Een treffende, maar niet geheel complete beschrijving van het ICT-bedrijf, opgericht in 1980. Ondertussen heeft het 350 mensen voor zich werken, waarvan 20% vast in dienst. Een bedrijf met groei ambities, een fijne cultuur, sterke missie en een goed verhaal. En dat verhaal mocht wel eens opnieuw opgeschreven worden voor hun huidige, en toekomstige medewerkers.

Aan ons de eer om het personeelshandboek een flinke update te geven.

Personeelshandboek
medewerkers
0 +
Opgericht in
0
het jaartal van hun nieuwe handboek
0

Over personeelshandboeken

1999.

We komen personeelshandboeken tegen met dat jaartal op het voorblad. Het handboek zelf telt vaak tig pagina’s tekst, waar alleen de dapperste medewerkers zich doorheen weten te werken. Veel organisaties zien het document als een noodzakelijk kwaad, en daarmee voegt het per definitie vaak niets toe. Zonde, want een goed personeelshandboek is super nuttig! Niet alleen om naar te verwijzen voor 101 praktische zaken, maar ook als visitekaartje voor nieuwe medewerkers én als onderdeel van het onboardingsproces.

Ook bij Bergler was dit het geval. Daarom begonnen we met een aantal interviews met stakeholders om helder te krijgen wat voor hen het belangrijkste doel was. Die behoefte lag overal anders; Erik Wiechers, sinds 2021 algemeen directeur, wilde graag dat het een visitekaartje zou worden voor Bergler. Mohmen, teamleider, had behoefte aan een document om naar te verwijzen bij steeds terugkerende praktische vragen.

Veel inhoudelijke informatie was al aanwezig. Het was een kwestie van afstoffen, inkorten, updaten en visualiseren. Door hun missie, waarden, foto’s en een beslisboom toe te voegen kwam hun verhaal tot leven.

We spraken Erik over het resultaat én onze samenwerking

‘Het resultaat is super; nu wordt het handboek echt gebruikt. Het geeft helderheid en zorgt voor een stuk minder discussie of terugkerende vragen. Het handboek wordt niet alleen gebruikt als deel van de onboarding en als naslagwerk, maar al bij het rekruten van medewerkers, ter verduidelijking van onze kernwaarden, deskundig, samen en nuchter en om een goed beeld te geven van wie we zijn.

De reacties van onze medewerkers waren positief. De meesten hadden het niet alleen gelezen, maar daadwerkelijk uitgepluisd. IT’ers zijn van de details, dus het viel te verwachten dat we nog een keer bij Bunchmark aan moesten kloppen voor wat aanpassingen.’

Hoe heb je de samenwerking met Bunchmark ervaren?

Fijn om met een multidisciplinair team te werken. Zowel de grote lijnen als operationele invulling komt allemaal aan bod. Hoofd en bijzaken worden goed onderscheiden. De Bunchmark medewerkers zijn toegankelijk, positief én constructief. Bunchmark is van het doorpakken, geen corporate bingo bullshit, maar resultaten leveren op een pragmatische manier. En het is ook voor bedrijven zoals Bergler (groot MKB) betaalbaar. Anders doen we het gewoon niet. Of ik Bunchmark zou aanraden bij collega’s? Absoluut.’

“Bunchmark is van het doorpakken, geen corporate bingo bullshit, maar resultaten leveren op een pragmatische manier..”

Erik Wiechers

Managing director