Hoe krijg ik mijn mensen mee?

People uitdagingen

Wat als de keuken niet meer volstaat als vergaderzaal.

Hi ondernemer! 

Weten jouw medewerkers wat je van ze verwacht?

(En doen ze dat vervolgens ook?) 

 

Herken je dit; de organisatie groeit snel, en je merkt dat het niet meer zo eenvoudig is om iedereen in je team direct aan te sturen zoals je dat vroeger deed en te weten wat er speelt bij jouw medewerkers. De gezellige keukentafelgesprekken zijn er nog wel, alleen zijn die niet meer voldoende. Er komt steeds meer afstand tussen jou en je team. Hoe zorg je er dan voor dat jouw medewerkers wel weten wat je van ze verwacht en dit vervolgens ook nog willen doen? Het liefst zonder dat je overal steeds bovenop moet zitten of het toch maar weer zelf doet. 

 

Van Keukentafel naar Kantoortuinen 

In het begin is het makkelijk. Je hebt een klein team, iedereen kent elkaar en de communicatie is direct en persoonlijk. Maar dan groeit je bedrijf en voor dat je het weet werk je niet meer met vijf, maar met vijftig mensen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen op dezelfde golflengte blijft en weet wat er gedaan moet worden? 

 

Leiderschap in een Groeiend Bedrijf 

Een cruciale stap is ervoor te zorgen dat de juiste mensen in leidinggevende posities komen. Vaak groeien medewerkers die al langer bij de organisatie zijn door naar deze rollen. Maar beschikken zij over de juiste leiderschapsvaardigheden? Het is jouw taak om hierin de juiste keuzes te maken en hen hierin te begeleiden. Bijvoorbeeld door zelf goed voorbeeldgedrag te laten zien. Vaak kunnen externe trainingen of coaching ook voor een versnelling zorgen. Bunchmark heeft voor kersverse managers een track ontwikkeld; Bunchmark First Time Manager Track. Speciaal om nieuwe managers met de juiste kennis en handvatten de werkvloer op te sturen. 

 Een open cultuur creëren 

Het is essentieel dat medewerkers zich veilig voelen en het gevoel hebben dat ze gehoord worden. Dit bevordert samenwerking, vertrouwen en ontwikkeling. Hier zijn een paar tips om een open cultuur te bevorderen: 

  • Transparantie in besluitvorming: Deel de achterliggende redenen van belangrijke beslissingen en hoe deze de bedrijfsdoelen ondersteunen. Dit zorgt voor meer begrip en betrokkenheid. 
  • Feedbackmomenten: Creëer regelmatig momenten voor feedback, zowel formeel als informeel. Dit kan tijdens teamvergaderingen of één-op-één gesprekken. Zorg ervoor dat je actief luistert naar je medewerkers. Wat zijn hun ideeën? Waar lopen ze tegenaan? Dit helpt niet alleen bij het oplossen van problemen, maar zorgt er ook voor dat ze zich gewaardeerd voelen. 
  • Fouten maken mag: Stimuleer medewerkers aan om nieuwe ideeën te verkennen zonder angst voor mislukking. Geef ruimte om te proberen en ga daar zelf ook in voor als iets bij jou niet gelukt is.  
  • Inclusie en diversiteit: zorg ervoor dat iedereen gelijke kansen krijgt in groei en ontwikkeling, zowel de medewerkers van het eerste uur als de nieuwe.  

 

 Verwachtingen duidelijk maken 

Om te zorgen dat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt, is het belangrijk om helder en duidelijk te communiceren. Niet 1 keer per jaar de doelstellingen voor het nieuwe jaar delen, maar deze ook te toetsen. Wordt het begrepen en wordt er ook op ingestapt? En blijf herhalen wat je wilt bereiken met elkaar, waar je nu staat en wat daar ieders rol in is. Bouw hiervoor een duidelijke drumbeat in communicatie, waar het team op kan vertrouwen en bouwen. 

 

Motiveren en inspireren 

In een groeiende organisatie is het inspireren en motiveren van je team cruciaal. Hier zijn een paar manieren om dat te doen: 

  • Empowerment: Geef je medewerkers de ruimte om eigen beslissingen te nemen en verantwoordelijkheden op zich te nemen. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en stimuleert hen om proactief bij te dragen aan het succes van de organisatie. 
  • Erkenning en beloning: Geef erkenning voor goed werk. Dit kan in de vorm van een compliment, een bloemetje, een bonus of een andere beloning. Merk op wat je medewerkers bijdragen! 
  • Ontwikkelingsmogelijkheden: Bied je medewerkers kansen om zich te ontwikkelen. Dit kan door middel van cursussen, workshops of doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. 

 Dus 

Het sturen van een groeiend team is een uitdaging, maar met de juiste aandacht en aanpak kun je ervoor zorgen dat jouw team tot de juiste prestaties komt. Zorg voor goed leiderschap binnen je team, creëer een open cultuur, maak verwachtingen duidelijk, en blijf je medewerkers motiveren en inspireren. En vergeet niet, af en toe moet je zelf even in de operatie stappen om zaken voor elkaar te krijgen, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar uiteindelijk zit de groei van jouw bedrijf in jouw medewerkers, die met veel energie hun bijdrage leveren!  

 

Kan jij op dit onderwerp hulp gebruiken? We plannen graag een (bel) afspraak met je in om te kijken hoe we jouw organisatie kunnen helpen. Vul dit contactformulier in.