Top 5 HR uitdagingen voor groeibedrijven

He ondernemer

Herken jij deze uitdagingen? 

Als ondernemer wil je vooral bezig zijn met de leuke kant van ondernemen. Je wilt je richten op groei in de markt, nieuwe ideeën uitwerken en je bedrijf laten floreren. Maar zodra je bedrijf de magische grens van 50 medewerkers bereikt, merk je dat dingen niet meer zo soepel lopen. Ineens krijg je te maken met HR-vraagstukken die je tijd en aandacht opeisen. Hoe organiseer je alles rondom medewerkers zodat het geen chaos wordt? Hier zijn de vijf grootste HR-uitdagingen waarmee ondernemers van groeibedrijven te maken krijgen, samen met enkele tips om ze aan te pakken. 

 

  1. Hoe organiseer je alle HR-werkzaamheden?

In het begin kon iemand HR ‘erbij doen’, maar het werk stapelt zich op en vraagt meer expertise. Wie moet zich bezighouden met salarissen? Wie houdt het verzuim bij en zorgt voor goede opvolging? Naar wie kan de medewerker toe met vragen? Moet je een HR-medewerker aannemen, of kun je het intern oplossen? Duidelijke HR-processen zijn essentieel om chaos te vermijden. Stel een plan op voor wie verantwoordelijk is voor welke taken, en kijk of er bestaande medewerkers zijn die naar een HR-rol kunnen doorgroeien. 

 

  1. Hoe zorg je ervoor dat mensen doen wat je wilt?

Je merkt dat wanneer jouw organisatie groeit het steeds lastiger wordt om iedereen zelf aan te sturen. Er ontstaat meer afstand tussen jouw en je team en de gesprekken aan de keukentafel voldoen niet meer. In een groeiend bedrijf moet je inspireren, motiveren en soms brandjes blussen. Medewerkers die al een tijd bij de organisatie zitten groeien wellicht door naar leidinggevende posities. Hoe zorg je ervoor dat zij de juiste leiderschapsvaardigheden bezitten om jou te ondersteunen bij de aansturing van het team en realiseren van de gewenste resultaten? Het is belangrijk om een open cultuur te creëren waarin medewerkers zich gehoord voelen, maar ook weten wat er van hen wordt verwacht. 

 

  1. Betaal je je medewerkers wel genoeg?

Het komt je ongetwijfeld bekend voor: om nieuwe medewerkers aan te trekken moet je hogere salarissen bieden, jouw huidige medewerkers voelen zich ondergewaardeerd en twijfelen of ze wel goed betaald worden. Het kan een constant punt van discussies zijn. Zijn je salarissen dan wel concurrerend? Heb je een duidelijk beleid voor het inschalen van jouw medewerkers, loonsverhogingen en bonussen? Verlaten medewerkers jouw organisatie omdat ze ergens anders meer kunnen verdienen? Een marktconform beloningsbeleid schept helderheid, de juiste verwachtingen en voorkomt discussies. Een gespecialiseerde HR-consultant kan helpen om een beloningsbeleid voor jouw organisatie op te stellen, zodat je medewerkers eerlijk worden beloond zonder dat het je bedrijf uit balans brengt. 

 

  1. Is je HR-beleid wel goed?

Een helder HR-beleid is cruciaal om alles op orde te houden. Stel je voor dat je wordt geconfronteerd met een plotseling arbeidsconflict omdat het beleid niet duidelijk is of verouderd blijkt. Of dat je ineens merkt dat je HR-beleid niet in lijn is met de wet- en regelgeving, wat je in juridische problemen kan brengen. Een up-to-date handboek met duidelijke regels en richtlijnen over onderwerpen zoals verlof, arbeidsvoorwaarden, verzuim en beoordeling kan een hoop hoofdpijndossiers voorkomen. 

 

  1. Hoe groeien je medewerkers mee in de groei van je organisatie?

Ontwikkeling van je medewerkers is belangrijk voor de continuïteit van je bedrijf. Als je bedrijf groeit, moeten je medewerkers ook kunnen meegroeien. Bied je voldoende en passende training en ontwikkelingsmogelijkheden? Een bedrijf in groei biedt veel kansen, maar zonder de juiste ondersteuning houden medewerkers amper het hoofd boven water. Door te investeren in hun ontwikkeling, help je hen en het bedrijf om succesvol te blijven. 

 

Met deze vijf uitdagingen en tips kun je de HR-kant van jouw organisatie op een goede manier organiseren. Door te zorgen voor duidelijke HR-processen, goed leiderschap, eerlijke beloning, helder HR-beleid, en passende ontwikkelmogelijkheden, creëer je een sterke basis voor verdere groei. Zo kun jij als ondernemer weer focussen op wat je het leukst vindt: het uitbouwen van je bedrijf. 

 

Wil je graag eens met ons sparren over oplossingen voor deze uitdagingen? We helpen je graag verder. Neem contact op met Natasja via Natasja@bunchmark.com en ontdek hoe we jouw bedrijf kunnen ondersteunen in de volgende groeifase. Of gebruik dit contact formulier, dan nemen wij contact op met jou via de mail of telefonisch.