Medewerkersvrijwilligerswerk

medewerkers vrijwilligerswerk

Hoe koppel je dat aan de verschillende fasen in de employee-journey?

Medewerkersvrijwilligerswerk; dat is dus je werknemers motiveren en handvatten bieden om vrijwilligerswerk te doen onder werktijd. Niet bij elke (HR) manager top of mind. Ook niet bij ons. Extra interessant dus om door Good Busy meegenomen te worden langs de voordelen en kansen die het te bieden heeft.

Eerst even over Good Busy.

Good Busy is de plek waar betrokken bedrijven met elkaar in contact kunnen komen en handige tools en inspiratie kunnen vinden over goed doen met medewerkersvrijwilligerswerk. Het is een initiatief van Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en is 2021 gestart tijdens het ‘Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021’. Samen met NVP Netwerk voor HR-Professionals en de NN Group organiseerde Good Busy een sessie met HR-experts van verschillende bedrijven om te praten over de whitepaper ‘Social Impact in HR-beleid’.

De grote vraag:

Hoe kan je medewerkersvrijwilligerswerk koppelen aan de verschillende fasen in de employee-journey?

Van arbeidsmarktcommunicatie en selectie tot behoud en afscheid. Er werden diverse voorbeelden gedeeld. Zoals vrijwilligerswerk als teamactiviteit in het onboardingsprogramma en het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden zoals empathie via het doen van vrijwilligerswerk.

Eye opener was dat we als HR pro’s medewerkersvrijwillergerswerk meer kunnen ownen. Zet je een acteur in om leiderschapskwaliteiten te trainen of kies je ervoor iemand de kans te geven zich te ontwikkelen binnen een geheel andere context. Is dat niet veel effectiever?

Ook deed de discussie ons in de spiegel kijken. Sinds een jaar werken wij pro bono voor Refugee Talent Hub, een organisatie die werkgevers en vluchtelingen dichter bij elkaar brengt met betaalde banen als doel. Van deze samenwerking profiteren we allebei.  Maar zijn er nog meer voorbeelden waarin wij ons ontwikkelen doormiddel van medewerkersvrijwilligerswerk? Daar hebben we eens over gebrainstormd. De uitkomsten delen we graag pro bono met iedereen die deze blog tot het laatst heeft uitgelezen:

  • Onze consultant Mara is STYR gecertificeerd maar had nog weinig praktische ervaring. Zij heeft bij RTH geleerd deze methodiek effectief in te zetten.

  • Stagiaire Rozanne gaf aan dat ze meer bij klanten wil werken, zij geeft nu samen met andere collega’s LinkedIn training bij RTH.

  • Leanne zit in de RvA voor Microkrediet Voor Moeders. Een vrijwilligers organisatie die microkredieten verstrekt aan vrouwen in derdewereldlanden. 

  • Irene leert als voorzitter van NVP vooral bij in haar lobby en PR vaardigheden. Hoe sta je de pers te woord?

  • Contact via RTH met statushouders geeft ons allemaal nieuwe inzichten. Wij leren hoe moeilijk het voor hen is om een betekenisvolle baan te vinden.

Laat je ons weten waarmee jouw organisatie aan de slag gaat?

Nieuws

Nieuwsgierig naar meer?

Contact

Samenwerken?

Stuur een mailtje naar info@bunchmark.nl