Kerstgeschenken; hoe heurt het?

kerstgeschenken

Hoe werken Kerstgeschenken anno 2024 eigenlijk?

Kerstgeschenken anno 2024 – hoe heurt het eigenlijk? 

 

Nog voordat de eerste pepernoten in de schappen verschijnen, staat het al op onze agenda; de Kerstgeschenken. ‘Is dat niet een beetje vroeg?’, zal jij je ongetwijfeld afvragen. Het antwoord is ‘nee’. Het onderwerp is hot, de meningen veelvuldig en een unaniem besluit hoogst uitzonderlijk.  

Vroeger was het makkelijk. Een Kerstpakket kwam in verschillende uitvoeringen, aan te vinken in de catalogus van de Sligro. Geen mens die zich afvroeg of de begunstigde wel hield van cranberry paté of hazelnoot likeur. Jij had voldaan aan je Kerstplicht en je medewerker en/of zakenrelatie had tal van opties; weggeven, weggooien of op de plank naast die van vorige jaren. Iedereen blij.    

Toch is het voedselpakket (bij de meeste organisaties) ondertussen naast de asbak en de stropdas op zolder gezet. Maar wat nou als jij jouw medewerkers en klanten toch wel wil bedanken. Hoe heurt dat anno 2024? 

Een rondje langs de velden doet ons beseffen dat er vooral veel dingen zijn die je niet moet doen als werkgever. Toch horen wij tussen de regels door vooral drie belangrijke tips: 

  • Persoonlijke waardering 

Kerstpakketten zijn ontstaan in de 19e eeuw om boerenarbeiders persoonlijk langs de deur te bedanken en hun kerst extra speciaal te maken door voedsel te geven. Hoewel we dus tot de conclusie zijn gekomen dat voedsel het niet meer is, is persoonlijke bedankjes nog steeds wat mensen het meest waarderen.  

Als leidinggevende in een groot bedrijf heb je misschien niets te zeggen over het cadeau zelf, je kunt wel altijd het persoonlijk maken voor jouw medewerkers. Neem de tijd om op te schrijven en uit te spreken wat je zo waardeert, hoe afgelopen jaar was en hoe je kijkt naar komend jaar.  

Persoonlijke waardering hoeft trouwens niet te wachten tot kerst, kan het hele jaar door. Sterker nog, waardering en erkenning is een van de belangrijkste punten waarom medewerkers zich blijven binden aan een organisatie.  

  • Wees origineel 

Gemiddeld geven bedrijven 50 Euro per persoon uit aan een kerstpakket en voor dat bedrag is het knap lastig om iets moois te vinden. Probeer het bij de lokale bedrijven, steun goede doelen of een maak een ervaring. Liever meer tijd en energie erin steken door iets origineels, dan rommel. Mensen verwachten over het algemeen geen dure kerstcadeaus. Speurtocht rondom het kantoor, typische vrijdagmiddagborrel drankje of quiz met alle hoogtepunten. Het gaat om het idee! 

  • Het verhaal moet kloppen 

Kies een cadeau wat past bij je organisatie. Als B Corp organisatie kies je logischerwijs voor een duurzame optie. Misschien mogen je medewerkers het bedrag weggeven aan een goed doel. Of geef je iets om mee te nemen op de bedrijfswintersport. Een kerstcadeau met een verhaal, jullie verhaal.  

Maak geven een feest 

Het geven van een tof cadeau is minstens zo leuk als het krijgen van een tof cadeau. Met deze nuttige tips een eitje. Toch? Of niet. Persoonlijk, origineel en met een kloppend verhaal. Ga er maar aan staan.  

Omdat we bij Bunchmark geloven in de kracht van ‘samen’, maar ook omdat we graag geïnspireerd worden, hierbij de oproep om alle ideeën, inzichten, tips en no-go’s met elkaar te delen. Gewoon, om de creativiteit een beetje op gang te helpen.  Dat kan hieronder of door te mailen naar marieke@bunchmark.com. We delen uiteraard alle uitkomsten met jullie. 

Zo wordt ‘geven’ dit jaar en alle komende jaren geen hoofdpijn dossier maar een feest.