Met Isa en Rozanne is Gen Z definitief niet meer van de Bunchmark werkvloer weg te denken. En gelukkig maar. Want zo’n nieuwe generatie zorgt voor nieuwe energie, ideeën, creativiteit en veel lol. Maar het neemt ook nieuwe dilemma’s met zich mee. Bijvoorbeeld; komen we nog wel weg met alleen actief zijn op het meest onsexy sociale media platform op het wereldwijde web, namelijk LinkedIn. Of moeten we, om een aantrekkelijke werkgever te blijven, ook op Instagram (of nog veel verder van ons bed; op TikTok?)
Wie beter dan Isa en Rozanne om dat te onderzoeken. Wordt 2025 het jaar van de reels bij het koffiezet apparaat en over favoriete lunch items? Of slaan we de plank dan juist volledig mis? Hoe werkt dat? Hoe werkt dat dus niet?
Wil je jong talent aantrekken of een modern employer brand neerzetten? Dan ligt het voor de hand een platform te gebruiken waar de doelgroep een groot deel van hun tijd doorbrengt. Toch is het belangrijk jezelf eerst een aantal vragen te stellen om te bepalen of platformen zoals Instagram wel bij jouw organisatie passen.
Ten eerste; wie en wat wil je bereiken?
Voordat je enthousiast aan de slag gaat met filters en hashtags, is het cruciaal om te weten: wie wil je bereiken en wat wil je hiermee bereiken?
Wil je het platform gebruiken om je werkgeversmerk op te bouwen en jong talent aan te trekken? Kies je ervoor om het platform in te zetten om sales te boosten? Of zie je kansen om met Instagram een hechte community te creëren, waar medewerkers, alumni en zelfs klanten zich welkom voelen? Wat je doel ook is, het bepaalt de koers én de content.
Voordat je iets post, reflecteer op deze doelen. Instagram kan waardevol zijn voor een groeiende organisatie, maar alleen als je het op de juiste manier inzet.
Tot slot helpt een duidelijk doel ook om draagvlak te creëren bij de collega’s die minder affiniteit hebben met de socials. Een concreet plan laat zien dat tools zoals Instagram niet alleen voor de fun gebruikt worden, maar ook een strategisch hulpmiddel kunnen zijn in lijn met bredere organisatiedoelen.
Ten tweede; past een platform als Instagram bij jullie tone of voice?
Dit hangt ook af van jullie identiteit en manier van communiceren. Eén ding is zeker: formele teksten en suffe plaatjes passen niet. Op de socials draait het om opvallende visuals die de doelgroep aanspreken en jullie verhaal vertellen.
Het informele karakter van een platform als Instagram sluit goed aan op de een informele, speelse en de humoristische toon die goed werkt voor de nieuwe generaties op de werkvloer (Gen Z en Y). Denk aan lichte zelfspot, het gebruik van memes of trends en het delen van persoonlijke verhalen. Daarentegen kunnen eerdere generaties meer waarde hechten aan professionaliteit, overzichtelijkheid en inhoudelijke diepgang.
Het is dus belangrijk om een balans te vinden die aansluit bij de diversiteit binnen het team en de doelgroep die je wil aanspreken.
Ten derde: Wie wordt het creatieve brein achter de posts?
Het klinkt allemaal leuk: een nieuw platform waarmee je jouw doelgroep kunt aanspreken. Maar onderschat niet hoeveel tijd erbij komt kijken. Instagram vraagt om een constante stroom van originele posts, van esthetische feeds tot interactieve stories.
Hiervoor heb je een creatieve duizendpoot nodig die goed kan schrijven én handig is met alle opties binnen het platform. Het is slim om hier één iemand verantwoordelijk voor te maken, zodat de stijl consistent blijft en je een sterke storyline creëert.
Dus: gaan we voor Instagram of niet?
Voor ons bij Bunchmark staat het doel voorop: wie willen we bereiken, en waar vinden we onze doelgroep? Voor nu blijft dat het vertrouwde LinkedIn, dat zowel jongere als oudere generaties binnen ons team en netwerk aanspreekt. Maar wie weet kan Instagram – of misschien zelfs TikTok – ons in toekomst nog overtuigen 😉
Waardevolle takeaways:
Deymanstraat 18
1091 SE Amsterdam